torsdag 26 mars 2009

En betraktelse över drycken med stort T, uppdaterad

Nu följer den utlovade illustrerade lustifikationen. Den handlar om drycken te, eller the som den också tycks stavas ibland. Onödigt många bokstäver för ett så kort ord. Te är en dryck görs på upphettat vatten och torkade blad från tex tebusken. Det viktiga här är att det görs på hett vatten. För att vatten ska bli hett måste det värmas. Det kan man göra i en vattenkokare eller i en kastrull eller direkt i en mugg med en doppvärmare eller i en mikrovågsugn. Det finns fler sätt att värma vatten, men det är inte ämnet i detta inlägg.

Pysseliten jobbade en gång i tiden på en arbetsplats där man fikade tillsammans lite då och då. Det kunde ibland hända att man hade en uppgift att göra så att man inte kunde komma i tid till fikat, utan kom lite efter dom andra. Om man då, likt Pysseliten, tillhörde skaran te-drickare kunde arbetsplatsens självutnämnda spellevink skämta till det lite och säga att han hade förkokt tevatten tidigare på morgonen och att det ny bara var att värma. Meningen var då att te-drickaren skulle säga hinna säga tack innan denne insåg att det var ett skämt, vattnet var var ju kallt och behövdes hettas upp i alla fall. (jämför med, "jag lagade soppa till lunch. det står i en skål på bänken i köket och det är bara för dej att värma. här vinner man något på att någon lagat till soppan så att man slipper den delen och man behöver bara värma den.")


Detta, kanske inte så världsomvälvande skämt har används lite då och då hemma hos Pysseliten under åren och även hennes barn har utsatts för det. Det är ett lite småmyspysigt skämt som man kan använda att lätta upp stämningen med när det börjar bli fikadags.

Emmelertid har det visat sig att skämtet har blivit produktifierat. Pysselitens äldsta dotter hade ögonen med sig tidigare i våras och hittade förkokt tevatten på flaska, uppenbarligen bara att värma.
(nu kommer den utlovade illustrerade lustifikationen)Uppdatering, lite resultat efter lek med kameran igår.

2 kommentarer:

Pseudonaja sa...

Min pappa lär i unga år ha uppvaktat min mamma med frukost på sängen. Te-conaisseur som hon var och är, blev hon alldeles förskräckt över att pappa hade tagit varmvatten från kranen och släppt ner en tepåse i det.

Pysselitens karlslok sa...

Ha, stackrs mamman. Jag skulle nog ha svårt att hålla masken om jag fick frukost på sängen med kaffe bryggd på varmavtten direkt från kran. Brrrr...