söndag 10 maj 2009

Engångsgrill


Jag vill tacka Lumumma för inspirationen till detta inlägg.

Smaka på ordet, engångsgrill. En pajform med kol, tändvätska och ett galler. Man får genast en smak av tändvätska, stickig otäck rök och kött som är bränt på utsidan och rått/rött på insidan. För litet avstånd mellan det på tok för tunna och veka gallret och den ojämna värmen från kolen gör att all kontroll av vad man håller på med blir omöjlig. Allt fastnar i gallret och som om detta inte var nog så blir undersidan av pajformen så het att dom startar en mängd gräs och skogsbränder varje år. Även andra bränder orsakas ibland av pajformsgrillar.

Eftersom värmen inte går att reglera så kan man heller inte stänga av värmen när man är färdig med kött/korvsvärtningen. Resultatet blir att man eldar för kråkorna och ofta finns det glöd kvar när man ska bege sig hemåt efter "grillpicknick." Då blir pajformen kvar i naturen och bortsett från att det är då som många bränder uppstår så blir det skräpigt. I en park i Linköping har jag sett att man försöker komma tillrätta med problemet genom att sätta upp speciella värmetåliga soptunnor för engångsgrillar. Smart kanske någon tycker. Vansinne tycker jag. Man uppmuntrar ju till engångsgrillmissbruket.


Det finns ju en mängd små bärbara grillar med bra galler, bra värmereglering och som man kan stänga av när man är klar. Den bärbara grill som jag använder mellan varven blir helt kall och redo att ta med sig hem på 15 minuter efter att man stängt spjällen. Då fungerar den samtidigt som en tät låda som man har kol och aska kvar i till man kommer till ett ställe där det är lämpligt att kasta sånt.


Det sämsta med pajformsgrillar är dock att det aldrig ser så här mysigt ut när man använder dom.


2 kommentarer:

Josse sa...

Det var minsann ord och inga visor. Huru vida vi köpt en ny engångsgrill, eller kanske slagit på stort och köpt en annan slags grill, är fortfarande osagt. Varsågod för inspirationen. Inspiration är mitt andranamn. PS. Tändvätska är ändå lite, lite gott.

Pysselitens karlslok sa...

Josse, vi väntar otåligt på att den stora sanningen om ert grillinköp ska avslöjas. (att du gillar smaken av tändvätska förvånar ingen) ;=)