söndag 28 april 2013

Trädgårdens djurliv

Nu när vårsolen värmer upp skog och mark, vaknar en massa djur till liv. För någon vecka sedan vaknade paddorna och man såg dom kräla över gatorna i mörkret på kvällen. Nu har andra kompisar vaknat till liv. Men dom är ju så svåra att fota! Små och snabba. Men vi gjorde en deal, dom fick godis av mej och jag fick fota dom. 
Jag la lite honung på baksidan av en bit golvlist. Efter ett par timmar såg det ut så här.

 Liten golvliststump, liten honungsklick och små myror.

Jag har skaffat mellanringar till min kamera så att jag kommer "närmare" motiven än med enbart makroobjektivet. Men det blir så ostadigt att stativ är måste. Och så mörkt att man måste använda blixt för att kunna ha bländare f/32. f/32 vill man använda för att få till någon millimeters skärpedjup.

 Myrparty.

Det blir även mörkt i sökaren och med korta skärpedjup blir det svårt att både komponera och sätta skärpan. Man måste nämligen fokusera manuellt. Härom dagen laddade jag ner en ny app till min surfplatta. När man kopplar den till min kamera så kan man se på plattan hur bilden blir, vart skärpan hamnar och man kan även ändra slutartid, bländare och en hel massa andra saker. Dessutom kan man ta själva bilden genom att man trycker på en knapp på skärmen på plattan. Då slipper man skakningarna som uppstår när man trycker på avtryckaren på kameran och som kan ge upphov till oskärpa. Blixten ger inte bara extra ljus, den hjälper till att frysa bilden så att man får en skarp bild.

 Lite beskuren bild

Blixten lyser uppifrån och ner på myrorna. Det var mycket svårt att lägga skärpan på rätt ställe. Och om myran flyttade sig en millimeter så försvann den ut ur fokus. 

 Glufs glufs

Mätt och däst?

5 kommentarer:

Cecilia N sa...

Jag har aldrig förut sett att myror är håriga på rumpan.

Fina bilder och skoj det där med att trycka på appen istället för på kameran.

Lotten Bergman sa...

Jag skulle preciiiiis skriva att de hade generande hårväxt, de små myrliven, men Cecilia N hann före!

Pysselitens karlslok sa...

Ja där ser man vad man fokuserar på olika saker här i livet. Men armhålorna ser slätrakade ut.

Molo sa...

Så fina bilder och bra tips om man vill flytta myrorna till en annan bostad. Jag bor inte så gärna med dessa småttingar.här ska bli myrparty! Men först grannyra!

Karin sa...

Vilka fantastiska bilder! Man blir ju rentav sugen på att börja fotografera lite seriöst...