måndag 30 september 2013

På rätt väg

Vårt Tardisbygge är på rätt väg. Sakta men säkert börjar det bli klart. Innan jag visar bilder från bygget så vill jag visa en annan rätt väg. Riksettan.
Innan det blev en E4 genom Sverige så fanns Riksväg 1, Riksettan kallad. Den gick från Helsingborg till Stockholm genom en massa småstäder och samhällen. Inte som E4 idag då man bygger om och drar motorvägen utanför städerna så mycket man kan. Riksettan gick bland annat genom Mjölby. Sedan 1970-talet passerar man Mjölby på motorvägen utan att man märker något annat än skyltarna som visar var avfarten är. Från Mjölby går även "gamla E4:an" via Sya, Mantorp, Vikingstad till Linköping. Den var E4 från 1962 fram till öppnandet av motorvägen mellan Mjölby och Vikingstad på 1970-talet. Sträckan Vikingstad-Linköping var E4 långt in på 1980-talet innan motorvägen Vikingstad-Linköping öppnades. Från Vikingstad kan man åka Riksettan till Malmslätt. Den vägen är hyfsat modern och ser ut som en vanlig landsväg.

Utanför Mjölby, vid den östra utfarten på gamla E4:a finns en stump bevarad av Riksettan. Den är bara några hundra meter lång. Men den visar hur den stora trafikpulsådern såg ut en gång i tiden. Den går mellan dagens E4 och gamla E4 så man skulle kunna spetsa till det och påstå att där går tre generationer E4 parallellt med varandra. Den ska ha blivit stensatt 1937 men det ska ha varit en landsväg dragen där sedan 1740-talet.

Så här det den i alla fall ut idag.Åter till vårt kylrum, numera kallat Tardisen. Det jobbas flitigt på lediga stunder som synes och nu är det bara några små detaljer kvar som kåpan till kylaggregatet.Uppdatering: Två nya bilder med kåpan ditskruvad.

4 kommentarer:

Lotten Bergman sa...

Se där hur man kan kombinera två underbara ting: Riksettans stenläggning och Källartardisen!

Båda två – och det faktum att du fotograferade Riksettan – är jag ruskigt imponerad av.

Pysselitens karlslok sa...

Allt för konsten, Lotten. Nu är den tidigare så vita kåpan till kylaggregatet både blåmålat och dit skruvat. Och två nya bilder pryder inlägget.

ab sa...

Vad spännande med Riksettan – jag trodde man bara hade stenläggning inne i städer! Tittade med vördnad på bilden och förnam historiens vingslag.

Och grattis till en vacker Tardis!

Cecilia N sa...

"Titta nu barn!"
Att jämföra stenlagd tämligen smal väg med dagens breda E4-sträckningar. Jag anar att mycket inte transporterades och åkte nånting ikring så blev det på järnväg.

Jag har heller aldrig sett stenlagd väg annat än som gata.